A fost inaugurat noul sediul al Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Sibiu

Noul sediu al Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Sibiu a fost inaugurat  miercuri, 3 aprilie. Aproape 260 de copii cu nevoi speciale vor beneficia de noua investiție, realizată pe locul locul fostei Școli Generale nr. 22, de pe strada Dr. Dumitru Bagdazar.

Investiția a presupus reabilitarea clădirii existente în care a funcționat Școala generală nr. 22, extinderea acesteia cu un nou corp de clădire și construirea unei săli de sport.

Inaugurarea centrului i-a avut ca invitați pe Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, administratorul public Adrian Bibu, Oana Popa – director Direcția Strategii, Proiecte, Andreea Farcașiu – șef serviciu Managementul Proiectelor,și responsabilii tehnici ing. Alexandru Hoadrea și ing. Șerban Cotârlea, Dan Kondort – director CSEI 1, din partea constructorului SC Conlan SRL Sibiu: Cosmin Vîlcu – director general, Alexandru Mărginean– director executiv, Iulia Dăncilă – director tehnic, Lorena Vîlcu – manager de proiect și Bogdan Almășan – șef de șantie, din partea Inspectoratului Școlar Județean: Delia Stoicescu, inspector învățământ special, și Arhitect Martha Toth (cea care a realizat gratuit sistemul de culori prietenos cu copiii autiști).

„Suntem la finalul unui an de zile în care s-a realizat această minunată investiție (..). Vreau să vă spun că în Centrul școlar de educație incluzivă numărul unu, care este alocat acestei clădiri, sunt înscriși aproape 260 de copii. Până la acest moment activitatea pentru acești copii se desfășoară în trei locații diferite în oraș ceea ce înseamnă nu numai costuri suplimentare, dar și multă alergătură atât pentru copii, cât și pentru părinți, cât și pentru specialiștii și profesorii din cadrul școlii”, a spus Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

13,5 milioane de lei, valoarea investiției 

În noul sediu al CSEI 1 Sibiu vor fi reuniți copiii din clădirea de pe strada Filarmonicii nr. 18 din Sibiu, clădire construită în urmă cu 130 de ani, care nu poate fi adaptată nevoilor speciale ale elevilor și cu un număr insuficient de săli de curs și cabinete medicale.

De asemenea, pe strada Plopilor funcționează o grădiniță pentru copiii cu deficiențe severe, iar în câteva spații ale Spitalului de Psihiatrie sunt amenajate clase pentru copiii care sunt internați pentru perioade mai lungi de timp.

Noul sediu cuprinde 29 săli de clasă, 4 cabinete de logopedie, cabinet de medicină școlară, sală de art terapie, cameră senzorială, cabinet de kinetoterapie cu bazin de recuperare, sală Montessori, laborator de informatică, atelier de pre-profesionalizare (croitorie, abilitare manuală), teren și sală de sport, precum și 2 săli de relaxare pentru copiii cu autism. Cu o valoare de aproape 13,5 milioane lei, investiția a fost realizată din fondurile nerambursabile obținute de CJ Sibiu din POR 2020 – 2014, cât și din bugetul propriu al Județului Sibiu.

„Acești copii și familiile lor au nevoie de atenția noastră nu o dată la nu știu cât timp pentru că nevoile acestora sunt reale și serioase. Am obținut 9,2 milioane de lei din Programul Național  Regional, dar pentru că aceste sume erau alocate pe un anumit tip de intervenții la această clădire, am considerat că este nevoie să suplimentăm această sumă cu bani de la bugetul județului astfel încât să corespundă cu adevărat nevoilor pe care copii și părinții le au. Am venit cu o finanțare din bugetul județului de 4, 23 milioane de lei”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Noul centru va putea fi utilizat în luna septembrie a anului 2024

Noul sediu a fost dotat cu mobilier și echipamente IT și de recuperare medicală, iar, pentru reducerea consumului de energie din surse convenționale au fost instalate panouri fotovoltaice și panouri solare, pereții exteriori au fost termoizolați, iar întreg sistemul de iluminat a fost dotat cu corpuri de tip led. De asemenea, părinții care își însoțesc copiii beneficiază de locuri de parcare în interiorul curții, dar și de o sală în care să stea în timpul cât își așteaptă copiii.

„Vreau să-mi exprim mulțumirile și bucuria  de a primi o casă nouă în care sunt convins că o să punem mult suflet și vreau să felicit pe toți cei implicați pentru că au făcut acest vis de a a avea o casă realitate. Îi felicit pentru modul în care au colaborat, au avut o colaborare foarte bună între serviciul de proiecte de la Consiliul Județean și constructor și vă mulțumesc pentru că ne-ați ascultat toate doleanțele” a spus Dan Kondort, director CSEI 1.

Relocarea copiilor și a profesorilor în noul sediul al CSEI 1 va avea loc în luna septembrie, odată cu începerea anului școlar 2024/2025.

Articol preluat din Turnul Sfatului. Pentru a vedea articolul original, click aici


Alte articole din presa locală:


Galerie foto:

Loading