Mobilitate Slovenia – 19-23 octombrie 2021
Este bine cunoscut faptul că, proiectele europene, desfașurate în cadrul școlilor, oferă elevilor și profesorilor implicați posibilitatea de a face schimb de bune practici în domeniul educației și de a-și îmbogăți experiențele personale. Însă, toate aceste rezultate capătă noi valențe atunci când sunt implicate școlile speciale.
Un astfel de proiect, la care participă școli incluzive din șase țări (Slovenia-coordonatoare, Franța, Germania, Macedonia, Letonia și România) este proiectului de parteneriat strategic în domeniul şcolar ERASMUS+, KA2, intitulat „Let’s get G.R.E.E.N (Global, Recycle, Environment, Employment, Nature”. Cu un buget aprobat de 32.000 euro, ca finanțare europeană nerambursabilă, parteneriatul de schimb interșcolar se derulează în perioada septembrie 2020- august 2023, cuprinzând atât activități de predare/ formare la care participă cadre didactice, cât și activități de învățare pentru elevi ai C.Ș.E.I. Nr. 1 Sibiu.
În perioada 19-23 octombrie 2021, profesor psihopedagog Daniela Kondort și profesor Bianca Felderă (coordonator al echipei române) au reprezentat CȘEI nr. 1 din Sibiu, având ocazia de a participa, alături de câte 2 profesori din fiecare școală parteneră, la întâlnirea de Instruire a personalului pe termen scurt (Short Term Joint Staff Training Events) organizată de școala Osnovna Brinje din Grosuplje, Slovenia. Această școală modernă primește zilnic 850 de elevi, dintre care 80 sunt elevi integrati cu nevoi speciale de educație. Aici s-au stabilit detaliile mobilităților viitoare, în care elevi și profesori din cele șase țări vor putea să participe împreună la activități și work-shop-uri comune pentru conștientizarea problemelor ecologice globale și găsirea unor soluții practice.
Totodată, au fost trei zile frumoase, pline de activități variate. După o primire emoționantă din partea elevilor cu nevoi speciale din școala gazdă, alături de aceștia, profesorii au participat la o serie de activități precum: o activitate de gospodărie- pregătirea unui desert; o activitate practică, de lucru manual- decorare cu ajutorul unor materiale textile refolosite și o activitate de terapie asistată cu ponei, care a dat ocazia interactionării directe cu elevii din Slovenia.
În ziua următoare, profesorii au luat parte la un work-shop de croitorie și deprinderi practice, învățând realizarea unei măști faciale cu logo-ul proiectului din resturi textile și la atelierul de gospodărie, de realizare a unor preparate simple, cu resturi alimentare ce pot fi astfel valorificate pentru a limita risipa alimentară.
În ultima zi a mobilității, s-au prezentat activitățile cu temă ecologică desfășurate de fiecare școală parteneră în cadrul proiectului pe parcursul anului școlar trecut și s-a definitivat calendarul mobilităților și activităților viitoare, în care vor participa elevi însoțiți de profesori. Aceste activități de învățare desfășurate cu elevi în școlile partenere reprezintă o adevarată provocare, în condițiile de călătorie în Europa în contextul pandemiei.
Echipa slovenă a proiectului a surprins și cu organizarea activităților de team-builing și de loisir, astfel că profesorii participanți au vizitat stațiunea Bled, într-un cadru natural încântător, peștera Zupanova jama, un ecosistem unic cu biodiversitatea sa, muzeul de turta dulce din Radovljica, capitala Ljubljana cu arhitectura și pietonalele sale care invită turiștii la plimbare.
Ne-am întors din această mobilitate mai motivați să continuăm activitățile proiectului de educație ecologică și suntem foarte bucuroși să împărtășim elevilor și colegilor experiențele din această vizită. Așadar….”Let’s get G.R.E.E.N!”