str. Filarmonicii, nr.18, Sibiu, Romania Tel / fax: 0269 210307 Email : scoala_speciala1@yahoo.com
Client:Lifelong Learning Programme
Date:mai 18, 2012

prof. Elena Brănici

În perioada 28.05.2012 – 02.06.2012 am participat la cursul  “Social and emotional learning: Experience the power of education!”, cu numărul de referinţă COM – 12-666- CG – CY, care s-a desfășurat la Limassol – Cipru,  valoarea grantului fiind de 1700 Euro. Cursul a fost organizat de ”Association for the Development of Life Skills” în colaborare cu SYNTHESIS Center for Research and Education din Cipru. La desfășurarea acestuia au participat un număr de 16 persoane din 10 țări europene: Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Spania, Franța, Cehia, Grecia și România.

Care este puterea educației?

Care este valoarea învățării experimentale și a metodelor de învăţare activă? Cum poate avea loc în școală învățarea socială şi emoţională și cum contribuie aceste tipuri de învățare la succesul actului educativ? Care este rolul profesorilor ca facilitatori ai învăţării?

”SOCIAL AND EMOTIONAL LEARNING: EXPERIENCE THE POWER OF EDUCATION! ”

Cursul a avut ca obiectiv explorarea întrebărilor și problematicilor enunțate mai sus, oferind participanților teoria şi experienţa practică a metodelor inovative, interactive și creative de predare.

Comisia Europeană recunoaşte „Competenţele Sociale şi Civice” şi „A Învăţa să Înveţi” ca fiind două din cele  opt competenţe-cheie pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii, necesare pentru a trăi în societatea contemporană. Competențele sociale şi emoţionale au devenit tot mai importante şi necesare în viaţa oamenilor de zi cu zi, în special în viaţa copiilor şi tinerilor care sunt solicitați  să facă faţă unor provocări diferite în relaţiile şi contactele lor cu colegii de şcoală sau cu părinţii, profesorii și alţi adulţi. Deprinderile de viaţă cuprind atât calităţile intrapersonale cât şi cele interpersonale. Abilităţile de viaţă intrapersonale includ conştiinţa de sine, auto-controlul, stima de sine, respectul de sine şi auto-reflecţia. Abilităţile de viaţă interpersonale includ: comunicarea eficientă, cooperarea, munca în echipă şi abilităţile de rezolvare a problemelor, sesizarea și acceptarea asemănărilor şi diferenţelor, aprecierea, empatia, încrederea şi iubirea.